Tavoite 14

LUONNONSUOJELUUN KONKRETIAA

Tavoite14_Plastic

Luonnonsuojeluun konkretiaa

Suomalaisilla on perinteisesti vahva luontosuhde sekä kokemus luonnon helmassa toimimisesta. Suomi on tuhansien järvien maa, puhdasta vettä sekä metsää, josta useat eurooppalaiset voivat vaan kadehtia. Suomalainen ei myöskään pelkää olla metsässä. Tämä itsessään on arvo, jota tulee vaalia. Suomalaisten ei tarvitse millään lailla hävetä, vaikka luonnosta otetaan kansalle energiaa ja ravintoa. Päinvastoin sen tulisi olla itsestäänselvyys, luontoa kunnoittaen ja sen kestävyyttä vaalien.
Koko ympäristöön ja ilmastoon liittyvä keskustelu on täysin sivuraiteilla. Suomessa on puhdasta vettä, hyvät ilmasto-olosuhteet sekä maan kokoon nähden vähän ihmisiä. Luonnonsuojelun tulee keskittyä konkreettisiin ja loogisesti perusteltuihin asioihin, kuten siisteyteen ja roskaamiseen. Nämä ovat konkreettisia luonnonsuojeluun liittyviä tekoja, joiden vaikutuksen jokainen voi nähdä.
Perinteitä ja tulevaa kunnioittaen on tärkeää, että ihmiset osaavat kalastaa, metsästää ja ylipäätään liikkua luonnossa. Tulla toimeen luonnon kanssa, eikä siten, että yritetään jatkuvasti tehdä elämää helpommaksi siten, ettei meidän tarvitse olla tekemisissä luonnonvoimien kanssa. On ensiarvoisen tärkeää, että luontoa ei myydä ulkomaille, vaan se pidetään suomalaisen pyhänä paikkana.

Mitä jokainen meistä voi tehdä itse näiden tavoitteiden saavuttamiseksi?

  • liikutaan itse enemmän luonnossa
  • kannustetaan ihmisiä aloittamaan metsästys ja kalastusharrastus tai retkeily- ja patikointiharrastus
  • huolehditaan siitä, ettei luontoa roskata
  • hyödynnetään enemmän luonnon antimia, esim. marjoja, sieniä
  • kerätään itse roskia luonnosta