Joulu on syytä pyhittää rauhoittumiselle ja perinteiden kunnioittamiselle

Joulu on se aika vuodesta, jolloin suomalaisten on syytä levähtää hetkeksi ja unohtaa globaalissa maailmassa vellovat asiat, jotka eivät alunperinkään kuulu meille. Tämä erityisesti tänä jouluna, koska niin paljon asioita ja muutoksia on tapahtunut Suomessa tämän vuoden aikana.

Jos asioita tarkastelee hieman kaukaisemmasta perspektiivistä, voi yksiselitteisesti todeta, että erityisesti globaalien aiheiden ei pitäisi vaatia sitä energiamäärää, mikä niille on annettu. Etenkään Ukrainan tai Lähi-idän asiat eivät vaivaisi Suomea, elleivät eräät agendan ajajat väkisin ja tarpeettomasti tekisi niistä meidän asioita. Samaan aikaan vuoden aikana tapahtuu päätöksentekoa, joka vaikuttaa Suomeen, mutta päättäjämme ja media eivät näitä halua huomioida.

Joulu olkoon suomalaisten ja Suomen perinteiden aikaa. Kysytäänpä sitten keneltä tahansa heidän lapsuuden jouluista, niin aika varmasti jokainen vastaaja sanoo lämmöllä muistelevansa niitä tapahtumia ja ajanjaksoja. Mikä siis muuttui ja miksi? Meille tuotiin ulkoa päin uudenlainen tarve ajatella ja suhtautua asioihin ja samaan aikaan meidän omat päättäjämme antoivat tällaiselle ”kehitykselle” suostumuksen – jopa velvoitteen. Ilman näitä tekijöitä, nykyisetkin joulut tuntuisivat yhtä lailla jouluilta, ja voivat ne tuntua edelleenkin. Se vaatii rauhoittumista, oleellisiin asioihin keskittymistä ja niiden asioiden jalustalle nostamista, jotka olivat jalustalla vanhan ja perinteisen maailmanjärjestyksen vallitsessa.

Joulussa on sekin hyvä puoli, että koko yhteiskunta pysähtyy hetkeksi arkisesta toiminnasta ja huomio siirtyy toisenlaiseen toimintaan. Tätä taukoa voi hyödyntää esimerkiksi hiljentymällä pohtimaan niitä asioita, jotka tekivät Suomesta turvallisen maan asua ja elää sekä suomalaisista rohkeita, suoraselkäisiä ja väkeviä. Palatessaan hetkiseen ja informaationtäytteiseen arkeen, kannattaa paluu tehdä sillä tavoin tietoisesti ja pohtien, että onko tämä nykyinen globaali ajattelu välttämätöntä? Tekeekö se meistä ja maastamme jollain tavalla merkityksellisemmän, mikäli olemme mukana kaiken maailman menoissa ja draaman täytteisissä kinkereissä?

Rauhallista ja perinteikästä joulua Suomi2030-kansalaisprojektilta!

Facebook
Twitter
LinkedIn