Suomi2030-kansalaisprojektin teemat ovat ajankohtaisempia kuin koskaan

Reilu vuosi sitten Suomi2030-kansalaisprojekti alkoi nostaa esiin ajankohtaisia ja Suomelle merkityksellisiä aiheita. Nyt vuoden jälkeen, on syytä korostaa, että nämä 17 teemaa ja tavoitetta ovat entistä oleellisempia. Toisin sanoen, valitut teemat eivät ole olleet ohimeneviä trendejä, vaan niiden taustalla on pitkällä aikavälillä syntyneitä ilmiöitä, arvoja ja käyttäytymismalleja, joita on erittäin tärkeä vaalia ja suojella. Nämä 17 teemaa ovat avaimet kukoistukseen, mikäli niitä tarkastelee ja niiden mukaan elää. Huomionarvoista on myös se, että näitä teemoja ei tarvinnut etsiä kaukaa: tuli vaan palauttaa mieleen sankaritarinoita ja pohtia suomalaisille kunniallisia asioita ja niitä menestystekijöitä, jotka kerran nostivat Suomen yhdeksi maailman menestyvimmistä valtioista sekä antoivat suomalaisille merkitystä elämään, enemmän kuin monet kenties osasivat kokea tai arvostaa.

Mutta mikä selittää sen, että juuri tällä hetkellä näitä menestystekijöitä ajetaan niin suurella pakkomielteellä alas? Lähes päivittäin media suorastaan rohkaisee kansalaisia valmistautumaan sotaan, vaikka Suomella ei ole ollut mitään ongelmia kenenkään muun valtion kanssa. Olemmeko joutuneet osaksi suurvaltojen välisiä kahnauksia, tilanteessa jossa meidät on houkuteltu ja suorastaan ”kaapattu” osaksi sotakoneistoa? Samaan aikaan ilmasto- ja ympäristöpolitiikka on suorastaan mielipuolista, kouluissa ajetaan ja edistetään agendaa, joka on aivan täysin päin vastaista mitä meidän vanhempamme ja isovanhempamme loivat ja pitivät arvossa. Suomen kansa ei ole samalla tavalla eheytynyt, kuin mitä se oli kauan sitten todellisten kriisien kohdatessa. Iso osa ihmisistä elää pelossa, johon ei ole mitään syytä. Ja samaan aikaan toisaalta kääntää katseensa pois sellaisista ilmiöistä, jotka vaatisivat kohtaamista ja pohtimista.

Vaikka jatkuvalla syötöllä tapahtuu paljon Suomea ja kansalaisia koskevia asioita, tällaisten tilanteiden edessä ei pidä kiirehtiä eikä uskoa valheita. Asiat voi kohdata yksi kerrallaan, pohtia onko asioiden taustalla mitään järkeä ja kuinka meidän isovanhempamme sekä vanhan ajan johtajat olisivat toimineet kyseisen ilmiön edessä. Tärkeää on myös muistaa, että meidän ei tule ottaa vastaan mitään ulkoa päin pakotettua, ja että meillä on päätösvalta tässä maassa, vaikka se kuinka pyritään viemään pois.

Vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia, se sanoma toimii nykyisessä maailmanmyllerryksessä erittäin hyvin. Vanhalla keinolla tarkoitetaan perinteisiä arvoja, asenteita ja käyttäytymistä. Ne ovat testattuja monessa liemessä ja osoitus ylivertaisuudesta, verrattuna niihin keinoihin ja ratkaisuihin, joita meille yritetään syöttää ylhäältä ja ulkoa käsin.

Facebook
Twitter
LinkedIn